Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Żyć z cukrzycą archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2012-07-19 11:49:27
    W cukrzycy przestrzeganie zasad żywieniowych jest niezwykle ważnym elementem leczenia. Pozwala na dobre wyrównanie metaboliczne. Sposób odżywiania ma istotny wpływ na spełnienie wszystkich kryteriów dobrego leczenia cukrzycy.
    Dieta oznacza kontrolę nad ilością i jakością zjadanych produktów oraz płynów.
    Dieta nie oznacza więc jedynie procesu prowadzącego do obniżenia wagi ciała.
    Dieta cukrzycowa to styl i przestrzeganie pewnych reguł, które mają za zadanie osiągnięcie dobrego samopoczucia i prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz zapobieganie późnym powikłaniom cukrzycy. Obecnie coraz rzadziej stosuje się określenie dieta cukrzycowa, w zamian używa się nazwy zdrowe odżywianie w cukrzycy.
    ---------------------------------

    Pesto ze szparagów z makaronem

    Szparagi to ponad 90 procent wody, mają tylko około 20 kalorii na 100 g. Oprócz kwasu szparagowego, szparagi zawierają również sole potasu, fosforu, i olejki eteryczne, które mają działanie moczopędne i stymulują czynność nerek. Zawierają również wiele witamin: A, B1, B2, C, E i kwas foliowy.


    Składniki:

    1 pęczek zielonych szparagów
    1 pęczek pietruszki
    1 ząbek czosnku
    mała kostka twardego sera żółtego (ok. 10dag)
    makaron typu tagliatelle
    sok z ¼ cytryny
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz

    Wykonanie:

    Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę pokrój na 2-3cm kawałki, główki odłóż. Szparagi (bez główek) wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok.5 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmij szparagi a do wody (tej od szparagów) wrzuć makaron i gotuj do miękkości jaką lubisz. Na ok. minutę przed końcem gotowania wrzuć do makaronu główki szparagów. Odcedź.
    Do miksera wrzuć ugotowane szparagi (bez główek), pietruszkę, ser, kostkę czosnek, oliwę, sok z cytryny – wszystko zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem.
    Na talerz wyłóż makaron z główkami szparagów i polej pesto. Można też makaron wymieszać z pesto w garnku. Każdy może wybrać swoją metodę podania – elegancką lub swojską.

    Smacznego!





    -----------------------------------------


    Kurczak ze szparagami i brokułami na parze

    Ponownie proponujemy danie ze szparagami, gdyż szparagi to bomba witamin i składników mineralnych. Są bogatym źródłem witaminy K i kwasu foliowego. Zawierają karoten, witaminy B, B2, B6, witaminę C, a także sole potasowe, wapń, sód, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Mają także działanie bakteriobójcze i zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Spożywane regularnie obniżają ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca. Wpływają pobudzająco i regulująco na układ trawienny.


    Składniki (dla dwóch osób):

    2 piersi z kurczaka
    makaron wstążki
    2 łyżeczki pesto
    1 średni brokuł
    100 g jogurtu naturalnego
    mała cebula
    oliwa z oliwy
    sól, pieprz
    przyprawy

    Wykonanie:

    Piersi z kurczaka płuczemy, kroimy na kawałki, polewamy oliwą i oprószamy przyprawami, wszytko dokładnie mieszamy i kładziemy w naczyniu na parę. Makaron wstążki gotujemy al dente, po odcedzeniu przekładamy do miski i dokładnie mieszamy z pesto oraz kurczakiem. Brokuły dzielimy na różyczki, szparag kroimy na trzy równe części i wszystko gotujemy również na parze (najlepiej jeśli posiadamy parowar z kilkoma pojemnikami). Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy szparagi oraz jogurt. Na talerz nakładamy makaron z kurczakiem, różyczki brokuła oraz szparagi w białym sosie. Dla ozdoby można dodać kiełki brokuł. Lekki i zdrowy obiad gotowy.

    Smacznego!





    ----------------------------------------

    Pasztet z soczewicy

    Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych o bogatym repertuarze dań, które może nam zaoferować. Jej indeks glikemiczny wynosi 30. Zatem diabetycy mogą ją spożywać bez wyrzutów sumienia. Jest ulubienicą wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso. Zawiera dużo białka. Z powodzeniem może być stosowana podczas diet.

    Składniki:

    200 g soczewicy czerwonej
    3 marchewki
    1 duża cebula
    3 jaja
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka curry
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

    Wykonanie:

    Soczewicę gotujemy do miękkości i studzimy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie już szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: paprykę, curry, sól i pieprz do smaku. Chwilę podsmażamy. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. W misce łączymy soczewicę z marchewką, dodajemy podsmażoną cebulę z przyprawami, wbijamy wcześniej roztrzepane jaja. Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i czekamy ok 40-50 minut.

    Smacznego!




    -----------------------------------

    Potrawka z królika

    Składniki:

    ok. 1/2kg mięsa z królika
    2 marchewki
    1 por
    2 ziemniaki
    3 liście laurowe
    5 ziarenek ziela angielskiego
    250ml bulionu
    1/2 szklanki śmietany
    1 łyżka mąki
    papryka słodka
    papryka ostra
    majeranek
    suszona pietruszka
    oliwa z oliwek
    tymianek

    Wykonanie:

    Mięso nacieramy oliwą (2-3 łyżki) wymieszaną z tymiankiem (1 łyżeczka) - najlepiej potem odstawić królika na kilka godzin.
    Jak mięso swoje "odleży" to podsmażamy je na złoty kolor. Kolejno zalewamy królika bulionem, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i dusimy na wolnym ogniu.
    Warzywa kroimy: marchewkę w półplasterki, por w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa dorzucamy do mięsa, gotujemy.
    Gdy królik będzie już miękki wyciągamy go, trochę studzimy, żeby palców nie poparzyć i oddzielamy mięso od kości.
    Następnie kroimy mięso na mniejsze kawałki i dorzucamy do warzyw, doprawiamy, papryką, majerankiem i pietruszką.
    Na koniec mieszamy śmietanę z łyżką mąki, hartujemy i dodajemy do potrawki, mieszamy, gotujemy chwilę i gotowe.
    Potrawka najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną, można ją także podać z kaszą gryczaną lub ryżem.

    Smacznego!!!




    -------------

    Zupa rybna z dorsza

    Składniki:

    1/2kg filetu z dorsza
    1 ząbek czosnku
    1 cebula
    1 por
    2 marchewki
    1 puszka pomidorów (najlepiej pokrojonych)
    1/2 litra bulionu warzywnego (może być z kostki)
    sok z połowy cytryny
    3 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    pieprz
    pęczek koperku
    oliwa z oliwek

    Wykonanie:

    Rybę kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Czosnek, cebulę drobno kroimy. Marchewkę kroimy w małą kostkę, natomiast por w pół-talarki. W garnku podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek, chwilę smażymy, następnie dodajemy por i marchewkę, smażymy. Jak warzywa lekko zmiękną to wrzucamy rybę, przykrywamy i dusimy kilka minut (mieszamy od czasu do czasu). Następnie dodajemy pomidory, bulion, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wszystko do miękkości, doprawiamy pieprzem.
    Zupę podajemy posypaną koperkiem.

    Smacznego!!




    ----------------------------

    Zupa pomidorowa z soczewicą

    Kolejną bohaterką naszych przepisów jest soczewica. Zawiera dużo białka, dlatego polecana jest sportowcom i wegetarianom. Soczewica ma kwas foliowy, wapń, fosfor i żelazo. Charakteryzuje się bardzo niskim indeksem glikemicznym, dzięki czemu po jej zjedzeniu nie skacze poziom insuliny, na długo syci i sprawia, że nie mamy ochoty na niezdrowe przekąski po jej zjedzeniu.Poniżej przedstawiamy przepis na rozgrzewającą zupę idealną w mroźny, zimowy dzień.

    Składniki:

    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    3 czubate łyżki czerwonej soczewicy
    puszka pomidorów (pokrojonych)
    2 liście laurowe
    0,5 litra bulionu
    przyprawy: oregano, tymianek, ostra i słodka papryka, pieprz
    oliwa z oliwek

    Wykonanie:

    W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę i czosnek. Następnie dodaj pomidory, soczewicę, liście laurowe oraz przyprawy, wymieszaj. Dolej bulion i gotuj na małym ogniu aż soczewica będzie miękka.
    Zupę możemy podać z kaszą kuskus, ryżem lub makaronem.

    Smacznego!!




    ---------------------------
    Pieczony łosoś na makaronie ze szpinakiem

    Pamiętając o zdrowym odżywaniu przedstawiamy Państwu do wykorzystania prosty przepis na pieczoną rybę morską- łososia. Smakowite i piękne mięso. Dodatkowa zaletą jest to, że nie trzeba męczyć się z usuwaniem ości.

    Składniki:

    dwa kawałki łososia
    oliwa z oliwek
    sól morska
    pieprz cały
    makaron typu tagliatelle
    świeży szpinak
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki śmietany

    Wykonanie:

    Łososia myjemy pod bieżąca wodą, osuszamy papierowymi ręcznikami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego polewając niewielka ilością oliwy z oliwek oraz posypujemy solą morką oraz świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut.
    Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy makaron. Na patelni podduszamy świeży szpinak, gdy zmięknie i straci swą objętość dodajemy czosnek, śmietanę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy ugotowany makaron i wszystko razem mieszamy.
    Na talerz nakładamy porcje makaronu i kawałek łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny i smakujemy.

    Smacznego!!




    -----------------------
    Kurczak z dynią i kokosem

    Dynia- nie tylko pestki. Z dyni można zrobić zupę, podać jako jarzynkę na ciepło do drugiego dania, wykonać z niej marynaty, konfitury. We Francji robi się dżem z dyni. We Włoszech puree z dyni służy za farsz do słodkich ravioli. Miąższem dyni okładano nie gojące się rany i oparzenia.
    Czym mocniejszy kolor, tym większa zawartość karotenoidów - prekursorów witaminy A. Miąższ ma dość wysoki indeks glikemiczny (75) dlatego warto go łączyć z produktami o niskim IG. Jest dobrym źródłem potasu i kwasu foliowego.

    Składniki:
    ok.1kg dyni
    2 filety z kurczaka
    1 puszka mleczka kokosowego (400ml)
    250ml bulionu
    2 łyżeczki zielonej pasty curry
    1 cebula
    imbir (ok. 1cm)
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    sok z 1/4 cytryny lub limonki
    curry w proszku
    oliwa z oliwek

    Wykonanie:
    Dynię kroimy w kostkę. Filety z kurczaka także kroimy w kostkę i doprawiamy curry w proszku. Cebulę i imbir drobno siekamy i podsmażymy na oliwie, dodajemy pastę curry, kurczaka i dalej smażymy. Następnie wlewamy bulion, mleczko kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną oraz dynię. Gotujemy wszystko do miękkości. Doprawiamy sokiem z cytryny.
    Potrawa najlepiej smakuje z ryżem.

    Smacznego!!




    --------------
    Zupa krem z cukinii

    Cukinia jest cennym warzywem bogatym w potas, wapń oraz witaminy B1, B2, PP i C i karoten. Istotne jest to, że nie kumuluje metali ciężkich. Zawarte w niej związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. Cukinia jest niskokaloryczna, idealnie nadaje się do pogryzania między posiłkami na surowo. Krótko mówiąc: cukinia to samo zdrowie.

    Przedstawiamy przepis na pyszne i łatwe w przygotowaniu danie.

    Składniki:

    1 średnia cukinia
    3 marchewki
    1 cebula
    0,5 litra bulionu
    oliwa z oliwek
    sól (jeżeli dajemy bulion z kostki to soli już nie dajemy)
    pieprz
    zioła prowansalskie
    tymianek

    Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w piórka. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę i smażymy kilka minut. Kolejno dodajemy cukinię, wlewamy bulion i dusimy warzywa do miękkości. Doprawiamy przyprawami. Ugotowaną zupę zmiksować, jeżeli jest za gęsta to można dolać więcej bulionu lub wody. Zupę można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez żadnych dodatków.

    Smacznego!!




    --------------------

    Brukselka z żurawiną i orzechami

    Brukselka jest warzywem o dużej wartości odżywczej dzięki bogactwu witamin, soli mineralnych i błonnika. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Brukselka ma sporo kwasu foliowego, jest również bogatym źródłem beta karotenu i witaminy B1, która wpływa korzystnie na zdrowie układu nerwowego. Jest najbogatszym w białko warzywem kapustnym. Dzięki licznym walorom żywieniowym i jednocześnie niskiej kaloryczności, brukselka powinna stanowić stały składnik menu.

    Składniki:

    0,5kg brukselki
    1/2 szklanki suszonych żurawin
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1 czerwona cebula
    1 łyżka miodu
    1 łyżka czerwonego octu winnego
    sól
    pieprz

    Wykonanie:
    Brukselkę ugotuj do miękkości (większe sztuki poprzekrawaj na połówki). Żurawinę sparz wrzątkiem i odcedź. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć cebulą pokrojoną w kostkę i zeszklij ją, dodaj miód i ocet, chwilę smaż. Następnie dodaj brukselkę, orzechy i żurawinę, dopraw solą i pieprzem. Podsmażaj kilka minut aż brukselka się zarumieni.
    Jest to bardzo sycąca potrawa, niech Was nie zwiedzie to że jest jej mało.

    Smacznego!!




    ---------------------

    Zupa krem z dyni

    Dynia obfituje w witaminy i sole mineralne. Miąższ zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten, który nadaje warzywu pomarańczową barwę.
    Miąższ dyni stanowi składnik wielu dań, a ze względu na niską kaloryczność (20 kcal w 100 g), lekkostrawność i bogactwo składników odżywczych zalecane są w diecie osób z zaburzeniami trawienia i przemiany materii, osób starszych czy chorych.

    Składniki:

    1/4 średniej dyni
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    750 ml bulionu
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    oliwa z oliwek
    garść ziaren słonecznika

    Wykonanie:

    Dynię obieramy ze skóry, patroszymy środek z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie podsmażamy je na oliwie z oliwek. Dodajemy dynię i chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion tak, aby przykryć dynię, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości (ok.20 min). Kolejno miksujemy zupę. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni.
    Nalewamy zupę do talerza, posypujemy słonecznikiem i.... smacznego!




    ------------------------

    BAKŁAŻAN - inaczej nazywany oberżyną lub gruszką miłości. Do Europy przywędrował z Indii znajdując uznanie najpierw w krajach Bliskiego Wschodu, Bałkanów i basenu Morza Śródziemnego. Bakłażany dawniej uprawiane były wyłącznie jako rośliny ozdobne. Dopiero po odkryciu ich wspaniałych właściwości smakowych i leczniczych powędrowały na królewskie stoły. Dziś są popularnym warzywem w kuchni greckiej i włoskiej. Najsmaczniejsze okazy mają jędrną i błyszczącą skórkę i długość nie większą niż 40cm. Bakłażany są cennym źródłem witamin B1, B2, PP, B6, C i kwasu foliowego oraz składników mineralnych - potasu, fosforu, wapnia i magnezu, sodu i żelaza.
    Poniżej przedstawiamy jeden z przepisów na smacznego bakłażana.

    Nadziewany bakłażan

    - dwa bakłażany
    - woreczek ryżu
    - 5 pieczarek
    - cebula
    - dwie łyżeczki przecieru pomidorowego
    - zioła prowansalskie, pieprz, sól
    - mozzarella
    - pomidor

    Bakłażany kroimy na pół i wyciągamy miąższ. Miąższ i bakłażany solimy, żeby pozbyć się ich gorzkiego smaku. Po pół godziny bakłażany płuczemy pod bieżącą wodą.
    Między czasie gotujemy ryż, podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę z oczyszczonymi i pokrojonymi drobno pieczarkami. Ugotowany ryż wsypujemy do miski, dodajemy usmażone pieczarki i cebulkę, przyprawiamy i dodajemy przecier.
    Po opłukaniu miąższu kroimy go drobno i podsmażamy na patelni. Na koniec dodajemy do naszego ryżu.
    Najpierw podsmażamy w piekarniku przez 20 minut same bakłażany, jeszcze bez naszego nadzienia (temp 180 stopni).
    Po 20 minutach nadziewamy bakłażany, na wierz kładziemy plastry pomidora i plastry mozzarelli. Pieczemy pół godziny w temperaturze 180 stopni.




    ------------------------

    Potrawka z warzyw

    Główną ich zaletą jest wyborny smak. Ponadto odkwaszają organizm oraz sprzyjają przemianie materii. Pamiętać jednak należy, aby większe cukinie, bo o nich mowa, o grubszej skórce obierać.
    100 g cukinii zawiera: 0,8 g białka, 2,5 g węglowodanów, 0,4 g błonnika, 130 mg potasu, 19 mg fosforu, 18 mg wapnia, 0,5 mg sodu, 0,3 mg żelaza, 210 mikrogramów witaminy A, 0,03 mg witaminy B1, 0,06 mg witaminy B2, 0,6 mg witaminy B3, 0,05 mg witaminy B6, 25 mg witaminy C.

    Składniki:

    2 średnie cukinie
    2 marchewki
    2 pomidory (najlepiej obrane ze skórki)
    1 cebula
    pół puszki kukurydzy
    1 pętko ulubionej kiełbasy
    250ml bulionu
    zioła prowansalskie
    pieprz
    oliwa z oliwek

    Wykonanie:

    Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż. Następnie dodaj do niej kiełbasę pokrojoną w kostkę, smaż chwilę, dodaj marchewkę pokrojoną w półplasterki. Smaż kilka minut, następnie dodaj cukinie pokrojone w dużą kostkę, pomidory oraz kukurydzę. Zalej bulionem, dopraw. Gotuj do miękkości. Potrawę możesz podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.

    Smacznego!




    -------------------

    Warzywa na obiad

    Warzywa na obiad. Przepis nie tylko dla osób z problemami diabetologicznymi lecz dla wszystkich, którzy dbają o zdrowie. Przepis składa się z warzyw o średnim indeksie glikemicznym. Polecamy!

    Składniki:

    1 cebula
    1 średnia cukinia
    3 marchewki
    2 garści fasolki szparagowej
    1/4 opakowania groszku mrożonego
    1 puszka pomidorów
    1/4 litra bulionu
    3 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    pieprz
    suszony tymianek
    oliwa z oliwek

    Wykonanie:

    Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy marchewkę pokrojoną w plasterki oraz fasolkę pokrojoną w 2-3 cm kawałki. Smażymy przez parę minut, następnie wlewamy bulion, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i dusimy tak, żeby warzywa lekko zmiękły. Kolejno dodajemy cukinię pokrojoną w duża kostkę, pomidory z puszki razem z sokiem oraz mrożony groszek. Gotujemy wszystko do miękkości. Doprawiamy pieprzem i tymiankiem.
    Potrawkę można podać z kaszą gryczaną, kasza jęczmienną, ryżem lub makaronem.

    Smacznego!!




    -------------------------

    Sałatka z kurczakiem i makaronem

    Przepis na szybką i prostą sałatkę z kurczakiem i makaronem. Jeśli chodzi o wybór makaronu mamy różne możliwości:
    1. dla diabetyków najlepszy jest makaron chiński (sojowy lub z fasoli mumg),
    2. makaron z mąki razowej lub z pszenicy durum, o średnim indeksie glikemicznym,
    3. makaron z białej mąki, tradycyjny.

    Zamiast majonezu proponujemy przygotować dressing z jogurtu naturalnego, musztardy i soku z cytryny.

    Składniki:

    1/3 paczki makaronu (np. świderki)
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 puszka groszku
    2 pomidory
    3 ogórki małosolne lub korniszony
    3 jajka ugotowane na twardo
    1 czerwona papryka
    dressing z jogurtu naturalnego (lub majonez)
    przyprawa do gyrosa
    pieprz


    Wykonanie:

    Makaron gotujemy do miękkości jaką lubimy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy. Pomidory, ogórki, jajka i paprykę pokroić w kostkę. Groszek odcedzamy. Wszystkie składniki łączmy ze sobą, doprawiamy pieprzem oraz dodajemy dressing. Wymieszać i gotowe.

    Smacznego!!




    --------------------------

    Zupa z pora

    Składniki:
    5 małych porów,
    3 średnie ziemniaki,
    1 mała marchewka,
    1 cebula,
    pół paczki mrożonego groszku,
    liść laurowy,
    1 ziele angielskie,
    2 ziarenka pieprzu,
    skrzydełko z kurczaka,
    przyprawa typu "jarzynka".

    Wykonanie:
    Wszystkie składniki pokroić w kostkę i plasterki. Wrzucamy do szybkowara, dodajemy przyprawy, skrzydełko, groszek i mieszamy. Zamykamy i czekamy na "syczenie". Od momentu zagotowania zmniejszam moc kuchenki i gotuję całość 12 min.
    Zupę można zmiksować na krem i podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.




    -------------------------

    Deser truskawkowy

    Składniki:

    300 g truskawek
    200 g jogurtu naturalnego
    granulowane otręby lub ciasteczka owsiane
    listek mięty

    Spód naczynia wykładami plasterkami truskawek. Dodajemy pół jogurtu naturalnego, na jogurt sypiemy otręby lub pokruszone ciasteczka. Ponownie dodajemy pozostały jogurt oraz zmiksowane truskawki. Listek mięty stanowi doskonałą dekorację.




    --------------------------------

    Kurczak z cukinią

    Składniki:
    2 filety z kurczaka
    2 małe cukinie
    4 małe marchewki
    1 cebula
    2 szklanki bulionu (jeżeli robicie go z kostki to polecam użyć połowy, z całej kostki wychodzi nieco tłusty)
    curry
    suszona bazylia
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek

    Przygotowanie:
    Kurczaka pokroić w kostkę, posypać bazylią i usmażyć, następnie przełożyć go do garnka z bulionem. Cebulę pokroić w kostkę, cukinie w półplasterki, marchewkę w plasterki.Warzywa podsmażyć, tak żeby lekko zmiękły. Następnie dodać warzywa do bulionu i kurczaka, doprawić solą, pieprzem i curry.Dusić chwilę pod przykryciem do miękkości. Dla zagęszczenia można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.
    Potrawę można podać z ryżem lub kaszą.

    Smacznego!




    --------------------------------

    Koktajl z jeżyn


    To jedne z najpłodniejszych i najłatwiej rosnących krzewów owocowych. Oprócz uzyskiwania atrakcyjnych, smacznych i wartościowych dietetycznie owoców, przydatnych do spożycia, krzewy spełniają rolę dekoracyjną. Do zalet prozdrowotnych zaliczyć należy: wysoką zawartość witaminy C i E, wspomaganie przemiany materii, działanie przeciwgorączkowe. Dojrzałe owoce jeżyny zawierają cukry, kwasy organiczne - jabłkowy i winny, aktywne i pomagające w trawieniu antocyjanki, sole mineralne oraz liczne witaminy.


    Składniki na 1 szklankę koktajlu:

    3 czubate łyżki jeżyn
    mały kefir naturalny
    łyżeczka cukru trzcinowego

    Wykonanie:
    Podane składniki zmiksować. Przelać do szklanki i delektować się:)




    --------------------------------

    Letni bigosik

    Przygotowując posiłki dla osób z problemami diabetologicznymi zwracajmy uwagę na wybór składników. Starajmy się wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym.
    Kapusta i fasolka szparagowa są warzywami o IG 15.
    Dodatkowo kapusta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci.

    Składniki:
    główka młodej kapusty,
    1 marchewka,
    1 cebula,
    400 g. fasolki szparagowej,
    kawałek chudej szynki,
    przecier pomidorowy (ok. 90 g.),
    sól,
    pieprz,
    majeranek.

    Rozgrzać garnek z niewielką ilością oliwy z oliwek, cebulę pokroić i podsmażyć,dodać pokrojoną w kostkę szynkę, chwilę podsmażyć. Pozostałe składniki pokroić i wrzucić do garnka, zalać szklanką wody, dodać przecier pomidorowy, wszystkie składniki dokładnie zamieszać. Doprawić do smaku przyprawami. Całość dusimy ok. 30 min. (do czasu aż zmięknie fasolka szparagowa).
    Letni bigosik znakomicie smakuje z cukinią i piersią z kurczaka.




    ---------------------

    Sałatka z pęczakiem

    Pęczak jest to całe obłuskane i wypolerowane ziarno jęczmienia. Indeks glikemiczny wynosi 45, do tego pęczak ma wysoką wartość odżywczą, ponieważ zawiera białka, węglowodany złożone. Diabetycy powinni jeść kaszę ze względu na skrobię, która łagodnie podnosi poziom glukozy i insuliny we krwi.


    Składniki:

    1 szklanka pęczaku
    1 papryka,
    kilka różyczek brokuła,
    puszka kukurydzy,
    3 małe pory,
    pół pęczka pietruszki,
    2 gałązki mięty,
    10 listków bazylii,
    szczypta ostrej papryki,
    2 jajka,
    2 łyżki majonezu,
    2 łyżki śmietany,
    2 łyżeczki musztardy,
    sól,
    pieprz.

    Kaszę ugotować na sypko, jajka na twardo, różyczki brokuła podgotować. Pozostałe składniki pokroić, wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku przyprawami.

    Smacznego!




    -----------------------------

    Tarta z jabłkami

    Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia; rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.
    Porcja tarty o wadze 100 g. ma 292 kcal. i 44 IG.

    Składniki:
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżka cukru pudru
    125g masła lub margaryny
    1 jajko
    1 łyżka zimnej wody
    szczypta soli


    Nadzienie:
    2 duże jabłka
    cukier (nie podajemy ilości bo każdy posypie taką ilością jaką lubi/może)
    kilka plasterków masła lub margaryny
    tłuszcz do posmarowania (masło lub margaryna)

    Mąkę, sól i cukier puder przesiać. Zrobić wgłębienie do którego wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kawałki masło (lub margarynę). Szybko zagnieść ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny (jak będzie krócej lub dłużej to też nic się nie stanie).

    Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w listki (czyli z pokroić na połówki, potem na ćwiartki a potem jeszcze na 2 części). Formę do tarty o średnicy 24cm posmarować tłuszczem i posypać cukrem. Następnie ułożyć jabłka, układając je w wianuszek, tak żeby nachodziły na siebie. Jabłka posypać cukrem i obłożyć plasterkami masła (lub margaryny).
    Ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka i dokładnie zalepić brzegi i przyciskać ciastem jabłka. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Ciasto po wyjęciu z piekarnika należy przykryć np. talerzem i przewrócić formę do góry nogami, tak aby jabłka były na wierzchu. Może nie wygląda bardzo reprezentacyjne ale za to jak smakuje:)




    ------------------------------
    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    projekt i realizacja www.e-Partner.pl