2013-09-25 16:09:19 Jedzenie całych owoców, szczególnie borówek amerykańskich, grejpfrutów oraz jabłek obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2-iego, jak dowodzą najnowsze badania opracowane przez naukowców z Harvard School of Public Health. W najnowszych badaniach wzięto pod uwagę wpływ konkretnych owoców na występowanie cukrzycy. Poprzednie badania były opracowane dla ogólnej ilości spożywanych owoców. Jak donosi autor najnowszych badań, konkretne owoce mają określony wpływ na obniżanie ryzyka zachorowań na cukrzycę.
Naukowcy przyjrzeli się nie tylko całkowitemu spożywaniu owoców, lecz wzięli pod lupę konsumpcję poszczególnych owoców: winogron, brzoskwiń, śliwek, moreli, bananów, melonów, jabłek oraz gruszek, pomarańczy, grejpfrutów, truskawek i borówek.
Osoby, które spożywają co najmniej dwa razy w tygodniu porcję określonych owoców w całości (szczególnie borówek, winogrona i jabłek), redukują zagrożenie przed cukrzycą typu 2-iego prawie o 23% w porównaniu do osób, które jedzą ich mniej niż jedną porcję miesięcznie.
Jak twierdzi Qi Sun z Harvard School of Public Health, opublikowane badania sugerują, iż określone gatunki owoców mają korzystny wpływ na obniżanie ryzyka cukrzycy.
Odwrotna sytuacja występuje w przypadku picia soków owocowych. Osoby, które sięgają po soki raz lub więcej każdego dnia, podwyższają ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2-iego prawie o 21%.
Naukowcy dowodzą, że zamieniając trzy porcje soków tygodniowo na spożycie całych owoców, obniżymy ryzyko cukrzycy o 7%.
Źródło: Science Daily |