2017-08-09 09:24:03 Do licznych zalet kobiecego mleka dołącza udowodniony jego wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 1. Z badań duńsko-norweskiego zespołu naukowców wynika, że dzieci karmione piersią do 1. roku życia ponad dwukrotnie rzadziej zapadają na tę chorobę w porównaniu z tymi, które od początku były odżywiane sztucznie. To kolejny dowód na to, że choć predyspozycje
do rozwoju cukrzycy typu 1 są uwarunkowane genetycznie, to również czynniki środowiskowe mają ogromne znaczenie.
Zespół pod kierunkiem Nicolaia A. Lund-Blixa z Rikshospitalet w Oslo przeanalizowali dane dotyczące ponad 155 tys. z Danii oraz w Norwegii w ramach dwóch badań: Norwegian Mother and Child Cohort Study (MoBa) oraz Danish National Birth Cohort (DNBC). Przedmiotem analizy był związek między odżywianiem w pierwszym roku życia a ryzykiem wystąpienia cukrzycy w wieku późniejszym. W grupie objętej badaniem cukrzycę typu 1 zdiagnozowano u 504 dzieci.
Zdaniem naukowców, dzieci karmione piersią przez pierwszy rok życia miały dwukrotnie niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 1 - i to nawet wtedy, gdy mleko matki dostawały jako uzupełnienie innych pokarmów. |