2016-12-20 22:44:26 Ciasto bez cukru, kutia bez miodu i bakalii, kompot z suszu bez suszu, a na dodatek karp nieusmażony na tłustym masełku? Lekarze przekonują, że tak wcale nie muszą wyglądać święta osoby chorej na cukrzycę. Przepisów na potrawy (także świąteczne) dla chorych a cukrzycę, zawierających zamienniki wszelkich niewskazanych składników nie brakuje. Znajdziemy je bez trudu nawet w sieci. Jedne wymagają wiele pracy, inne są proste, ale większość odbiega od polskiej tradycji, w której świąteczny stół ugina się od przysmaków, jakich nie zniesie niejeden żołądek osoby zupełnie zdrowej. Pokusa jest więc ogromna. Czy uda się jej oprzeć?
-Osobiście uważam, że radosny okres świąteczny nie powinien wiązać się z „katowaniem” - mówi Małgorzata Stokowska-Wojda, lekarz rodzinny Porozumienia Zielonogórskiego, od lat prowadząca „Szkołę Cukrzycy”. - Tym pacjentom, dla których wyrzeczenia są szczególnie trudne, proponuję coś, co nazywam kontrolowanym grzechem kulinarnym. Osoba chora na cukrzycę może pozwolić sobie na zjedzenie potrawy niewskazanej, jeśli jest to wyjątkowa sytuacja. Taką okazją są właśnie święta Bożego Narodzenia, bo mamy je tylko raz w roku. Oczywiście, nie namawiam nikogo do objadania się niezdrowymi produktami i przekraczania wszelkich zasad zdrowego rozsądku – zresztą umiar jest wskazany nie tylko u chorych na cukrzycę, ale u każdego. Chodzi tylko o to, by nie dodawać sobie frustracji i wyrzutów sumienia, jeśli raz na jakiś czas zjemy kawałek ciasta czy parę pierogów.
Warto jednocześnie dodać, że w świątecznym menu są potrawy, które i bez „kontrolowanego grzechu kulinarnego” chory na cukrzycę może jeść do woli. Wigilijny barszcz czy niektóre dania na bazie kapusty kiszonej z pewnością mu nie zaszkodzą. |