Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Żyć z cukrzycą archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2014-12-16 14:07:18
    Cukier, a dokładniej cukry proste - zawarte w wielu tak lubianych przez nas słodyczach - to jeden z największych wrogów skóry, ponieważ przyczyniają się do procesu starzenia się skóry - zwraca uwagę Kosmetyczka Roku 2014 Justyna Pochopień.
    Dieta ma nie tylko wpływ na naszą sylwetkę, może być również nieocenionym, jeśli nie najważniejszym kosmetykiem dla skóry. Jak możemy odżywić naszą skórę od wewnątrz i od zewnątrz zdradza kosmetolog Justyna Pochopień.

    Skóra jest niczym papierek lakmusowy naszego stylu życia, to na niej widoczne są objawy stresu, złych nawyków, jak również ubogiej diety.

    Jak wskazuje specjalistka, jednym z największych wrogów skóry jest cukier, dokładnie cukry proste, które przyczyniają się do procesu starzenia się skóry.

    "Cukry proste powodują wzrost ilości glukozy we krwi, która nie zostaje całościowo przetransportowana do komórek mięśniowych - wytworzona insulina nie nadąża ze wspieraniem tego procesu. Rozpoczyna się wtedy glikacja białek - glukoza przyłącza się do wolnych białek, w tym przypadku kolagenu i elastyny. W konsekwencji obniża się jakość i elastyczność włókien odpowiedzialnych za jędrność i elastyczność skóry. Ich osłabienie i zwiotczenie przyczynia się do przyspieszenia procesu starzenia" - tłumaczy kosmetolog.

    Dlatego dla dobra skóry, szczególnie zimą warto zadbać o jej właściwe zbilansowanie.

    "W codziennej diecie dla skóry, należy przede wszystkim pamiętać o owocach i warzywach, które bogate są w witaminy i związki mineralne (m.in. cynk, miedź, selen, żelazo). Ryby to natomiast bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które przyśpieszają regenerację i wzmacniają barierę ochronną przed zewnętrznymi czynnikami. W codziennym menu dla skóry powinno znaleźć się również chude mięso, jaja i ser, w których znajdują się substancje odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie skóry, przyspieszenie procesów regeneracyjnych, zwiększanie produkcji kolagenu czy zmniejszenia obrzęków i zaczerwienień" - wyjaśnia kosmetolog Justyna Pochopień, ekspert pielęgnacji kosmetycznej, Kosmetyczka Roku 2014 Bielenda Professional.(PAP)

    Źródło: tech.money.pl
    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    Polityka prywatności oraz klauzule informacyjne
    Polityka-cookies

    projekt i realizacja www.e-Partner.pl