Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Żyć z cukrzycą archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2014-05-28 22:37:27
    Szparagi to ponad 90 procent wody, mają tylko około 20 kalorii na 100 g. Oprócz kwasu szparagowego, szparagi zawierają również sole potasu, fosforu, i olejki eteryczne, które mają działanie moczopędne i stymulują czynność nerek. Zawierają również wiele witamin: A, B1, B2, C, E i kwas foliowy.




    Składniki:

    1 pęczek zielonych szparagów
    1 pęczek pietruszki
    1 ząbek czosnku
    mała kostka twardego sera żółtego (ok. 10dag)
    makaron typu tagliatelle
    sok z ¼ cytryny
    4 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz

    Wykonanie:

    Szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, resztę pokrój na 2-3cm kawałki, główki odłóż. Szparagi (bez główek) wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez ok.5 minut. Następnie łyżką cedzakową wyjmij szparagi a do wody (tej od szparagów) wrzuć makaron i gotuj do miękkości jaką lubisz. Na ok. minutę przed końcem gotowania wrzuć do makaronu główki szparagów. Odcedź.
    Do miksera wrzuć ugotowane szparagi (bez główek), pietruszkę, ser, kostkę czosnek, oliwę, sok z cytryny – wszystko zmiksuj na gładko, dopraw solą i pieprzem.
    Na talerz wyłóż makaron z główkami szparagów i polej pesto. Można też makaron wymieszać z pesto w garnku. Każdy może wybrać swoją metodę podania – elegancką lub swojską.

    Smacznego!
    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    Polityka prywatności oraz klauzule informacyjne
    Polityka-cookies

    projekt i realizacja www.e-Partner.pl