Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Cukrzyca archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2016-01-05 13:34:17
    Dzieci w wieku szkolnym posiadają bardzo zróżnicowany próg wykrywania smaku słodkiego, a różnice w tym zakresie zależą u nich od rodzaju posiadanego receptora smaku gorzkiego – czytamy na łamach "Journal of Nursing Research".
    Naukowcy z Monell Chemical Senses Center (USA) wykazali, że dzieci w wieku szkolnym (7-14 lat) znacznie różnią się miedzy sobą poziomem wrażliwości na smak słodki i niektóre z nich potrzebują dużo więcej cukru, by uzyskać takie samo wrażenie smakowe, co inne.

    Badacze zaprosili do laboratorium 216 dzieci, które otrzymywały dwa kubki z wodą – jeden z wodą destylowaną i jeden z roztworem cukru o różnym stężeniu – i miały za zadanie wybrać ten, w którym wyczuwały smak.

    Okazało się, że najbardziej wrażliwe dziecko potrafiło wykryć słodycz w wodzie, w której rozpuszczono zaledwie 0,005 łyżeczki cukru, a najmniej wrażliwe potrzebowało do tego aż 3 łyżeczek.

    Analizy genetyczne pokazały, że zróżnicowanie pod względem wrażliwości na cukier zależało od wariantu genu kodującego receptor smaku gorzkiego TAS2R38, a nie – jak można by się spodziewać - od rodzaju genów kodujących receptory smaku słodkiego (TAS1R3 i GNAT3). Zaobserwowano, że osoby, które były najbardziej wrażliwe na gorycz, były też najbardziej wrażliwe na słodycz.

    W dodatku ustalono, że dzieci, które spożywały najwięcej kalorii pochodzących z cukru i miały najwyższą masę ciała, posiadały najniższy próg wykrywania smaku słodkiego, czyli były najbardziej wrażliwe na obecność cukru.

    "Zakładaliśmy, że dzieci o większej masie ciała będą mniej wrażliwe na cukier, czyli będą potrzebowały więcej cukru, by uzyskać taki sam efekt smakowy, co szczuplejsze maluchy. Ku naszemu zaskoczeniu okazało się, że dzieci, które miały w ciele więcej tłuszczu, były bardziej wrażliwe na cukier" – komentuje koordynatorka badania Paule Valery Joseph.

    Źródło: kobieta.onet.pl
    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    Polityka prywatności oraz klauzule informacyjne
    Polityka-cookies

    projekt i realizacja www.e-Partner.pl