2010-07-24 09:55:11 Indeks glikemiczny (IG) określa zdolność węglowodanów do podwyższania poziomu glukozy we krwi (zależy między innymi od szybkości wchłaniania pokarmu w przewodzie pokarmowym). Im bardziej rośnie glukoza we krwi po spożyciu danego produktu węglowodanowego, tym wyższy jest jego indeks glikemiczny IG. Jeśli IG produktu spożywczego jest równy lub wyższy 60 to poziom glukozy we krwi po jego spożyciu gwałtownie rośnie. Powoduje to wzmożone wydzielanie insuliny- hiperinsulinemię. Jest to szczególnie niekorzystne w cukrzycy typu 2, w otyłości, w chorobie niedokrwiennej serca. Przykładowe produkty o wysokim indeksie glikemicznym to:
- piwo 105,
- glukoza 100,
- chleb biały 95,
- ziemniaki gotowane 95,
- marchewka gotowana 85,
- buraki 75 ,
- arbuz 70,
- ryż biały 70.
W cukrzycy nie zalecamy spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym.
W przeciwieństwie do tego polecamy produkty o indeksie glikemicznym poniżej 50. Są to na przykład:
-grejpfruty 25,
-orzechy ziemne 22,
-jogurt bez cukru 15,
-pomidory 15,
-soja 15,
-warzywa zielone, np. sałata 7.
IG wzrasta, kiedy pokarm podlega obróbce termicznej np. gotowaniu - (gotowana marchew ma bardzo wysoki indeks glikemiczny a surowa marchew bardzo niski).
Źródło: materiały Szkoły Cukrzycy
|