2015-11-26 11:14:40 Kobiety, które karmiły piersią mają mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, według nowych badań.
Badanie, przeprowadzone przez naukowców z Kaiser Permanente Northern California, dowodzi, że kobiety, które miały cukrzycę ciążową i karmiły piersią przez ponad dwa miesiące miały zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 o 50%. Kobiety im dłużej karmiły piersią, tym bardziej obniżało się ryzyko cukrzycy typu 2. "Karmienie piersią daje komórkom produkującym insulinę w organizmie odpocząć, bo nie trzeba wprowadzać tak dużo insuliny do obniżenia stężenia glukozy we krwi", powiedział autor badania Erica Gunderson, starszy naukowiec w Kaiser Permanente Northern California. "Karmienie piersią zużywa glukozę i tłuszcze we krwi, ponieważ składniki te są przenoszone z krwioobiegu do tkanki piersi do produkcji mleka."
Po ciąży, organizm kobiety musi wytwarzać znacznie więcej insuliny, aby utrzymać poziom glukozy we krwi pod kontrolą, a ta zwiększona produkcja insuliny zwiększa ryzyko oporności na insulinę. Ponieważ karmienie piersią zmniejsza poziom glukozy, zmniejsza zapotrzebowanie na tak wysokim poziomie produkcji insuliny, a tym samym zmniejszając ryzyko oporności na insulinę, co często prowadzi do cukrzycy typu 2.
Ponadto, karmienie piersią jest związane ze "zresetowaniem" metabolizmu w organizmie, przywraca metaboliczny spokój po chaosie ciąży.
Wyniki badań opublikowano w Annals of Internal Medicine. |