2013-02-26 12:15:55 Obecnie choruje na cukrzycę na świecie już ok. 366 mln osób; w Polsce, według różnych szacunków- od 2,5 do nawet 3,1 mln. Pomimo tak dużej liczby osób z cukrzycą, wielu z nich myli rzeczywistość z fikcją, dotyczącą tej choroby metabolicznej.
Teraz nadszedł czas by uświadomić sobie i dowiedzieć się prawdy o cukrzycy!
Mit nr 1: Cukrzyca to "nic wielkiego"
FAŁSZ. U Większości ludzi cukrzyca wymaga codziennego zarządzania. Bez właściwego zarządzania swoim poziomem cukru we krwi, diabetycy mogą rozwinąć u siebie hiperglikemię czy hipoglikemię, lub też mogliby popaść w śpiączkę cukrzycową. Ponadto, dwóch na trzech cukrzyków umiera na choroby serca lub na udar.
Mit nr 2: Jeśli masz nadwagę, zachorujesz na cukrzycę
FAŁSZ. Posiadanie nadwagi lub bycie otyłym stanowi ryzyko zachorowania na cukrzycę typy 2-ego, lecz jest to jeden z wielu czynników. Wszystkie czynniki środowiskowe powinny być analizowane oddzielnie, niż sama waga. Pod uwagę powinno również się wziąć takie czynniki jak: historia rodziny, wiek, brak aktywności ruchowej, palenie i alkoholizm.
Mit nr 3: Możesz zachorować na cukrzycę spożywając za dużo cukrów
FAŁSZ. Waga stanowi czynnik ryzyka zachorowania na cukrzycę, która jest bezpośrednio skutkiem wysokokalorycznej diety. Szczególnie napoje zawierające dużą ilość cukru połączone są z cukrzycą typu 2-ego. Jako ostrzeżenie, zaleca się spożywanie ograniczonej ilości napojów słodzonych, takich jak lemoniada, napoje wysokoenergetyczne, soki owocowe, napoje dla sportowców.
Mit nr 4: Jeśli masz cukrzycę, nie możesz jeść słodyczy
FAŁSZ. Desery nie muszą być całkowicie wyłączone z diety cukrzyka. Zamiast tego, słodycze powinno jeść się z umiarem i powinny stanowić niewielką cześć diety. Plan zdrowego trybu życia diabetyka powinien koncentrować się na zdrowym odżywianiu i regularnych ćwiczeniach fizycznych, a nie tylko na tym, co można a czego nie można zjeść.
Mit nr 5: Cukrzycą możesz się zarazić
FAŁSZ. Nie jest możliwe by zarazić się cukrzycą od osoby chorej. Przyczyną zachorowań na cukrzycę typu 1-ego są głównie uwarunkowania genetyczne, a cukrzyca typu 2-ego jest spowodowana również warunkami genetycznymi oraz czynnikami stylu życia. Cukrzyca nie jest w żaden sposób zaraźliwa.
Źródło: American Diabetes Association
|