2018-01-03 06:52:27 Pojawiająca się w wieku dorosłym cukrzyca może spowodować komplikacje w życiu zawodowym - wymaga niekiedy istotnych zmian, z rezygnacją z dotychczasowych zajęć włącznie. Na szczęście lista zawodów, których wykonywanie uniemożliwia ta choroba, nie jest długa. Głównym problemem jest ryzyko wystąpienia epizodu hipoglikemii i możliwości zaburzeń świadomości. Ryzyko hipoglikemii u osób leczonych insuliną i pochodnymi sulfonylomocznika ogranicza możliwość wykonywania zawodu, w którym chwilowa niedyspozycja może stworzyć zagrożenie dla życia chorego lub życia innych osób. Dotyczy to kierowcy pojazdów ciężarowych, transportu publicznego i osobowego (TIR, autobus, kolej, taksówka) pilota samolotu, kontrolera ruchu lotniczego, operatora ciężkiego sprzętu i maszyn w ruchu. Ryzyko hipoglikemii ogranicza możliwość pracy z bronią, a więc np. wykonywanie zawodu wojskowego, policjanta, ochroniarza, funkcjonariusza służby więziennej. Niebezpieczna jest też praca na wysokościach, podwodna oraz w narażeniu na prąd i substancje chemiczne (np. elektryk, chemik).
Osobną kwestią jest ryzyko rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy. Żeby go uniknąć, nie należy wykonywać pracy związanej z dużym wysiłkiem fizycznym w ekstremalnych warunkach (górnik, hutnik), z narażeniem na wstrząsy, wibracje, hałas, z narażeniem na bardzo wysokie i bardzo niskie temperatury (praca przy piecach, spalarniach, w chłodniach). Istotnym problemem, zwłaszcza dla osób leczonych insuliną, jest praca zmianowa i nocna, ponieważ częsta zmiana rytmu dobowego znacznie utrudnia dobre wyrównanie cukrzycy. Praca zmianowa i nocna nie jest zalecana, ale czasem po prostu nie można z niej zrezygnować. W takiej sytuacji także można sobie poradzić, ale wymaga to odpowiedniej wiedzy na temat cukrzycy, dobrej znajomości własnego organizmu, motywacji dla utrzymania odpowiednich poziomów glikemii, częstej kontroli glikemii, modyfikacji dawek leków doustnych, a zwłaszcza insuliny oraz dostosowania godzin i składu posiłków. Trzeba też pamiętać o dostępie do glukometru w miejscu pracy, przerwie na posiłek, o słodkim napoju i dodatkowym posiłku, jako zabezpieczeniu przed hipoglikemią. Eksperci radzą też nie wstydzić się swojej choroby w pracy - dobrze, gdy nasi najbliżsi współpracownicy o niej wiedzą, znają objawy i mogą odpowiednio zareagować, gdy jest taka potrzeba.
(opr. na podst. materiałów „Szkoły Cukrzycy”) |