Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Żyć z cukrzycą archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2017-04-14 00:52:51
    Dieta osoby chorej na cukrzycę nie musi być wcale restrykcyjna. Od lat lekarze przekonują, że tak naprawdę zalecany jest taki sam sposób żywienia, jak dla każdego.
    -Nikomu nie służą tradycyjne wielkanocne potrawy, jak tłuste mięsa, kiełbasy, serniki czy mazurki - przypomina Małgorzata Stokowska-Wojda, lekarka Porozumienia Zielonogórskiego, która od lat prowadzi dla swoich pacjentów „Szkołę Cukrzycy”. - Większość z serwowanych w tym czasie dań znajduje się na samej górze piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, a niektórych nie ma w niej wcale. Oznacza to, że nie są zalecane w codziennej diecie lub należy je jadać rzadko. Problem w tym, że zdrowy człowiek świąteczny grzech kulinarny przypłaci najwyżej dyskomfortem, który szybko minie, ale dla diabetyka skutki mogą być poważne.
    Lekarka podkreśla jednak, że święta to nie tylko jedzenie, a dobre samopoczucie jest także niezmiernie ważne. Dlatego w swoich zaleceniach dla pacjentów z cukrzycą propaguje nieco luźniejsze podejście do kwestii żywieniowych, by przestrzeganie diety nie stało się koszmarem, a okres świąteczny jedynie pasmem wyrzeczeń. Małgorzata Stokowska-Wojda jest autorką określenia „kontrolowany grzech kulinarny” , które oznacza okazjonalne przyzwolenie na zjedzenie niewskazanej potrawy, właśnie po to, by nie przeżywać psychicznych katuszy. Okazjonalne - to znaczy np. raz na pół roku, a nie przy każdej uroczystości rodzinnej.
    -Święta wielkanocne zapewne dla wielu będą takim momentem - mówi lekarka. - Jeśli chory na cukrzycę zje kawałek słodkiego sernika babci, i będzie to naprawdę kawałek, to aż tak bardzo sobie nie zaszkodzi. Oczywiście, popełniając kontrolowany grzech kulinarny trzeba kierować się rozsądkiem. Cukrzyca jest w dużej mierze chorobą całej rodziny, bo często wymaga zmiany nawyków żywieniowych wszystkich jej członków. Obecnie nie jest to takie trudne, jak przed laty. Np. na rynku jest dostępnych tyle zamienników cukru, że bez problemu upieczemy smaczne ciasto, które diabetykowi nie będzie szkodzić.
    Warto, by cała rodzina przy świątecznym stole pamiętała, że ma w swoim gronie chorego. Dużym błędem jest namawianie go czy wręcz zmuszanie do zjedzenia niewskazanych potraw. Wszystkim też - i chorym, i zdrowym - posłuży długi spacer po obfitym świątecznym posiłku.


    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    projekt i realizacja www.e-Partner.pl