Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Żyć z cukrzycą archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2017-01-19 16:53:05
    Agresywna reklama preparatów zawierających witaminy i składniki mineralne skłania nas często do przekonania, że bez masy tabletek nasz organizm nie jest w stanie normalnie funkcjonować. Czy to prawda i czy osoby z cukrzycą powinny w jakiś szczególny sposób stosować tego typu suplementy?
    W cukrzycy przestrzeganie zasad żywieniowych jest szczególnie ważnym elementem leczenia, bo pozwala na dobre wyrównanie metaboliczne. Sposób odżywiania ma istotny wpływ na spełnienie wszystkich kryteriów dobrego leczenia cukrzycy. Jednak lekarze zalecają osobom z cukrzycą po prostu zdrowy sposób odżywiania - podobnie jak każdemu innemu.

    Witaminy odgrywają ważną rolę, między innymi w regulacji przemiany materii. Dzielimy je na: rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) i rozpuszczalne w wodzie (witaminy z grupy B, witamina C, PP). Witaminy A, E, C – są silnymi antyoksydantami – chronią naczynia krwionośne przed miażdżycą i późnymi powikłaniami cukrzycy.

    Witaminy najlepiej dostarczać przez urozmaicanie diety za pomocą surowych owoców i warzyw. Nie jest zalecane dodatkowe dostarczanie którejkolwiek z tych witamin. Można ewentualnie korzystać z dostępnych preparatów wielowitaminowych, jednak tylko w zalecanych dawkach profilaktycznych, zwracając uwagę raczej na skład i cenę, a nie na agresywną reklamę niektórych producentów. Osoba chora na cukrzycę powinna jednak pamiętać, że nie może spożywać owoców bez ograniczeń - zawierają bowiem cukier i wpływają na poziom glukozy we krwi.

    Składniki mineralne - to makroelementy: wapń, fosfor, magnez, chlor, żelazo, siarka, sód (sól kuchenna) potas i mikroelementy: miedź, kobalt, fluor, jod. Są ważne w naszej diecie, ale nie ma w tej chwili dowodów na potrzebę dodatkowego ich spożywania, jeśli prawidłowo się odżywiamy.

    Warto dodać, że powszechnym błędem żywieniowym jest nadużywanie sodu w postaci soli kuchennej i innych środków konserwujących zawierających sód (np. benzoesan sodu). Dla zachowania zdrowia wystarcza spożywanie około 5 soli na dobę. Statystyczny Polak spożywa ok. 10- 18 g soli. Sól podnosi ciśnienie tętnicze. Między innymi w spożywaniu nadmiernej ilości soli (w chipsach, konserwach, przetworzonych potrawach, „zupkach minutkach” itp.) upatruje się przyczyny gwałtownego narastania liczby młodych osób z nadciśnieniem tętniczym.


    (opr. na podstawie: Andrzej Paciorkowski „Żywienie w cukrzycy - prawda i mity”)




    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    projekt i realizacja www.e-Partner.pl