Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Żyć z cukrzycą archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2016-01-15 10:41:00
    Częste spożywanie ziemniaków albo chipsów ziemniaczanych może zwiększać ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej – informuje "British Medical Journal" (BMJ).
    Cukrzyca ciążowa, której objawem jest podwyższony poziom glukozy we krwi pojawia się mniej więcej u 4 proc. ciężarnych i zwykle ustępuje po porodzie, ale może mieć długotrwałe następstwa zarówno dla matki, jak i dziecka. Typowe objawy to suchość w ustach, zmęczenie czy częste oddawanie moczu. Dieta i ćwiczenia zwykle wystarczają do kontrolowania poziomu cukru, jednak niektóre kobiety wymagają leczenie farmakologicznego. Niewłaściwe leczenie może doprowadzić do przedwczesnego porodu lub poronienia. Cukrzyca sprzyja innym patologiom ciąży, a u kobiet które ją przebyły w późniejszym okresie częściej pojawia siew cukrzyca typu II.

    Badania przeprowadzone przez zespół Cuilina Zhanga, z National Institutes of Health dotyczyły przebiegu 21 693 ciąż u pielęgniarek, które zaszły w ciążę w latach 1991 -2001. Żadna z kobiet wcześniej nie chorowała przewlekle.

    Co cztery lata uczestniczki badań pytano co jedzą. Odnotowywane były wszystkie przypadki cukrzycy ciążowej, brano pod uwagę również takie czynniki ryzyka jak wiek, występowanie cukrzycy w rodzinie, dieta, aktywność fizyczna czy otyłość. W ciągu 10 lat w przebiegu 854 z 21 693 ciąż wystąpiła cukrzyca ciążowa.

    W przypadku pielęgniarek spożywających zwykle dwie do czterech stugramowych porcji ziemniaków gotowanych, pieczonych, puree albo chipsów ryzyko cukrzycy ciążowej było wyższe o 27 proc. Więcej niż pięć porcji podnosiło ryzyko do 50 proc. Zdaniem autorów zawarta w bulwach skrobia może spowodować szybkie podniesienie się poziomu cukru we krwi, co sprzyja cukrzycy ciążowej.

    Według dietetyków pokarmy bogate w skrobię powinny stanowić mniej więcej jedną trzecią spożywanego pokarmu. Powinno się wybierać raczej pokarmy o niskim indeksie glikemicznym (które wolniej podnoszą poziom cukru we krwi). Znaczenie ma nie tylko rodzaj pokarmu, ale i sposób przygotowania – w przypadku pieczonych kartofli indeks jest wyższy niż dla gotowanych. Ciemne, pełnoziarniste pieczywo jest zdrowsze od białego, a makaron i kluski – od frytek.

    Według autorów zastąpienie kartofli innymi warzywami lub produktami pełnoziarnistymi przynajmniej przez dwa dni w tygodniu powinno ograniczyć ryzyko cukrzycy o 9 do 12 proc.

    Wypowiadający się dla BBC eksperci uważają, że ewentualny związek pomiędzy kartoflaną dietą a cukrzycą ciążową nie został wystarczająco udokumentowany i zagadnienie wymaga dalszych badań, a wiele osób powinno wręcz spożywać więcej zawierających skrobię produktów, aby wzbogacić dietę o włókno roślinne. Pożądane są także świeże warzywa i owoce.

    Wiadomo, że właściwa masa ciała, zdrowa i zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna zmniejszają ryzyko cukrzycy ciążowej. PAP

    Źródło: kobieta.onet.pl




    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    projekt i realizacja www.e-Partner.pl