Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Żyć z cukrzycą archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2015-12-21 13:14:48
    Choć eksperci przestrzegają, aby starać się unikać cukru, w święta nie należy się go przesadnie bać. Tak samo jak świątecznych potraw. - Wigilijne menu jest fantastyczne i szkoda, że jest tylko raz w roku - mówi PAP Life prof. Iwona Wawer.
    Prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego radzi nie przejmować się cukrem w okresie świątecznym, bo jak zauważa w rozmowie z PAP Life, święta to zaledwie trzy dni w roku, który w sumie ma ich aż 365, czyli stanowią one niewielki jego procent.

    - W święta nie przejmujmy się cukrem, nie ma sensu robić jakichś specjalnych restrykcji w tym czasie - mówi PAP Life Wawer. Profesor zwraca uwagę na to, że niegdyś samo menu wigilijne, jak i świąteczne było bardzo racjonalne.

    - Tradycyjnym napojem świątecznym jest kompot z suszonych owoców, który raczej nie jest dosładzany, bo zawiera naturalną słodycz z owoców. Poza tym, te wszystkie potrawy, jak np. makowiec, kutia czy inne wspaniałe przysmaki, tradycyjnie były słodzone miodem, czyli tym zdrowym cukrem.

    - A że kiedyś miód był drogi, więc nie używano go nadmiernie dużo. Patrząc na inne potrawy, np. ryby - te bogate są w kwasy omega-3, olej lniany do potraw również jest bogaty w te kwasy. Z pozycji osoby, która zajmuje się składnikami w żywności, jak popatrzę na wigilię myślę, że jest fantastyczna i szkoda, że jest tylko raz w roku - kwituje Wawer.

    Źródło: pap.pl




    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    projekt i realizacja www.e-Partner.pl