Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Żyć z cukrzycą archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2013-11-13 15:01:02
    O zaletach dyni pisaliśmy już nie raz. Ponieważ sezon na dynię powoli dobiega końca, śpieszymy z kolejnym przepisem właśnie z tym warzywem. Polecamy pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto...
    Składniki na ciasto:
    4 jajka
    240 ml oleju słonecznikowego
    2 opakowania cukru waniliowego
    1,5 szklanki cukru
    dynia (ok 400g)
    260g mąki pszennej
    50g musli (np.z jagodami goji)
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    3 goździki (potłuczone w moździerzu lub w proszku)
    100g posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
    płatki migdałowe

    Przygotowujemy dwie miski: pierwsza na składniki mokre, druga na sypkie.
    W pierwszym naczyniu jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Kolejno dodajemy dynię umytą obraną i zmiksowaną w blenderze.W drugim naczyniu mieszamy pozostałe składniki; mąkę, musli, siemię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i goździki,
    Następnie szybko mieszamy zawartość dwóch misek do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i płatki migdałów.
    Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka).
    Po wystudzeniu ciasto możemy oblać polewą czekoladową.




    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    projekt i realizacja www.e-Partner.pl