2013-11-13 15:01:02 O zaletach dyni pisaliśmy już nie raz. Ponieważ sezon na dynię powoli dobiega końca, śpieszymy z kolejnym przepisem właśnie z tym warzywem. Polecamy pyszne, wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto... Składniki na ciasto:
4 jajka
240 ml oleju słonecznikowego
2 opakowania cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru
dynia (ok 400g)
260g mąki pszennej
50g musli (np.z jagodami goji)
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
3 goździki (potłuczone w moździerzu lub w proszku)
100g posiekanej czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
płatki migdałowe
Przygotowujemy dwie miski: pierwsza na składniki mokre, druga na sypkie.
W pierwszym naczyniu jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania wlewamy olej i ekstrakt z wanilii. Kolejno dodajemy dynię umytą obraną i zmiksowaną w blenderze.W drugim naczyniu mieszamy pozostałe składniki; mąkę, musli, siemię, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i goździki,
Następnie szybko mieszamy zawartość dwóch misek do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy posiekaną czekoladę i płatki migdałów.
Przekładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 50-60 min (do tzw. suchego patyczka).
Po wystudzeniu ciasto możemy oblać polewą czekoladową. |