Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Żyć z cukrzycą archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2013-09-26 13:52:15
    Na targach i w sklepach pojawiły się dorodne, pękate, w pięknych kolorach jesieni - dynie. Przypominamy o ich zaletach, zachęcając by pojawiły się w codziennym jadłospisie.
    Dynia obfituje w witaminy i sole mineralne. Miąższ zawiera wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B (w tym kwas foliowy). W dyni znajduje się ponadto błonnik i beta-karoten, który nadaje warzywu pomarańczową barwę.



    Składniki na krem z dyni:

    1/4 średniej dyni
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    750 ml bulionu
    gałka muszkatołowa
    pieprz
    oliwa z oliwek
    garść ziaren słonecznika

    Wykonanie:

    Dynię obieramy ze skóry, patroszymy środek z pestek i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, następnie podsmażamy je na oliwie z oliwek. Dodajemy dynię i chwilę smażymy. Następnie wlewamy bulion tak, aby przykryć dynię, dodajemy przyprawy, przykrywamy i gotujemy do miękkości (ok.20 min). Kolejno miksujemy zupę. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni.

    Smacznego!
    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    Polityka prywatności oraz klauzule informacyjne
    Polityka-cookies

    projekt i realizacja www.e-Partner.pl