Glikemia poposiłkowa (poziom cukru we krwi po posiłku)
• Zjedzony posiłek wchłania się, w zależności od ilości i jakości składników pokarmowych do krwi przez około 5 do 8 godzin i wysokie stężenie glukozy we krwi po jego spożyciu utrzymuje się przez około 2 do 3 godzin.
• Na czczo jesteśmy jedynie przez około 4 godziny pod koniec nocy.
• Pomiar poziomu cukru we krwi po posiłku jest bardzo ważny.
• Wysokie poziomy cukru we krwi mają wpływ na rozwój chorób serca i naczyń krwionośnych.
Aby zapobiec hiperglikemii poposiłkowej u osoby z cukrzycą, należy właściwie się odżywiać oraz zastosować leczenie skutecznie obniżające poziom cukru we krwi.
Sprawdź czy po zjedzonym posiłku osiągasz prawidłowe poziomy cukru we krwi.
Poziom cukru we krwi po posiłku stanowi istotny składnik wyrównania cukrzycy.
Przy prawidłowym lub niskim poziomie HbA1c nadal mogą występować hiperglikemie po posiłkach. Dlatego trzeba kontrolować glikemie po posiłkach co jakiś czas.
Co to jest dieta?
Dieta oznacza kontrolę nad ilością i jakością zjadanych produktów oraz płynów.
Dieta nie oznacza więc jedynie procesu prowadzącego do obniżenia wagi ciała.
Wciąż wiele osób z cukrzycą ma potrzebę zrzucenia zbędnych kilogramów.
Dieta cukrzycowa to styl i przestrzeganie pewnych reguł, które mają za zadanie osiągnięcie dobrego samopoczucia i prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz zapobieganie późnym powikłaniom cukrzycy. Obecnie coraz rzadziej stosuje się określenie dieta cukrzycowa, w zamian używa się nazwy zdrowe odżywianie w cukrzycy.
Kilka ważnych zasad zdrowego odżywiania
• Codziennie jedz warzywa i owoce.
• Nie przejadaj się i pilnuj należnej masy ciała.
• Jedz pełnoziarnisty lub razowy chleb, makaron z pełnej mąki i niełuskany (ciemny) ryż.
• Ogranicz spożycie tłuszczów, cukru i alkoholu.
• Dbaj o różnorodność spożywanych produktów.
Jak jeść, gdy ma się cukrzycę?
Posiłki, które spożywasz każdego dnia powinny być:
• zaplanowane według indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego,
• wzbogacone o różne składniki pokarmowe we właściwych proporcjach,
• urozmaicone,
• lekkostrawne.