Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Cukrzyca archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2014-11-18 14:39:08
    180 młodych dietetyków zostanie przeszkolonych w ciągu trzech lat w ramach programu "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy". Będą podnosić swoje kompetencje z zakresu wczesnego żywienia, a potem uczyć rodziców i pracowników przedszkoli czy żłobków, jak prawidłowo odżywiać dzieci.
    Według prezes Fundacji Rozwoju Dzieci im. Komeńskiego Teresy Ogrodzińskiej konieczne jest przekonanie rodziców oraz pracowników żłobków i przedszkoli, że prawidłowe żywienie najmłodszych dzieci jest jednym z podstawowych warunków ich prawidłowego rozwoju.

    Mają to robić m.in. dietety-edukatorzy przeszkoleni w ramach programu "Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy". Po półrocznych, bezpłatnych szkoleniach, stażach w przedszkolach i żłobkach staną się ekspertami w żywieniu dzieci i młodzieży. Otrzymają też wiedzę z przedsiębiorczości, by w przyszłości prowadzić własne firmy i utrzymywać się z porad dietetycznych.

    Osoby biorące udział w programie otrzymają pakiet świadczeń Akademickich Inkubatorów Przedsiębiorczości, dzięki czemu będą mogły korzystać z ich zaplecza bez konieczności ponoszenia części kosztów związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej.

    Program planowany jest na 3 lata. Pierwsza grupa 40 dietetyków rozpoczęła szkolenia w sobotę; nabór dla kolejnych osób odbędzie się za rok. Program obejmie swoim działaniem aż 1500 żłobków i przedszkoli.

    Do udziału w programie zapraszone są żłobki i przedszkola z Warszawy, Wrocławia, Opola, Katowic i Poznania. W kolejnych latach program obejmie swoim zasięgiem nowe miejscowości.

    Z raportu UNICEF pt. "Warunki i jakość życia w państwach rozwiniętych" wynika, że polskie dzieci tyją najszybciej w Europie. Nadwagę ma u nas aż 17 proc. dzieci w wieku do 15 lat. Według ekspertów w diecie młodych Polaków stałym elementem są słodycze, słodkie napoje, słone przegryzki, a brakuje w niej warzyw, owoców i pełnowartościowych produktów.

    "Gdy wyobrazimy sobie talerzyk żywieniowy dziecka to w przewadze powinny się tam znajdować warzywa i produkty zbożowe, następnie owoce i produkty białkowe czyli w mniejszej części powinno tam być mleko, mięso, jaja i sery. Nie możemy też zapominać o rybach, bo są one źródłem deficytowych składników odżywczych" - powiedziała prof. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka. Przypomniała, że najpierw powinniśmy wykorzystywać żywność świeżą, naturalną, mało przetworzą, na końcu suplementy. Dodała, że znajomość doboru produktów podawanych dziecku jest bardzo ważna, decyduje o jego zdrowiu i rozwoju.

    Według prof. Weker, znakomita większość rodziców ma podstawy teoretyczne tej wiedzy, ale teorię zaburzają nieprawidłowe nawyki i zachowania - głównie pojadanie między posiłkami. "To znaczy, że dziecko co pół godziny, godzinę dostaje coś do jedzenia i najczęściej są to słodycze, węglowodawno-tłuszczowe przekąski, ciasta, ciasteczka, czekoladki i tego zbiera się bardzo dużo. Jak dochodzi do pełnowartościowego posiłku - zupy jarzynowej, drugiego dania - dziecko nie ma ochoty jeść" - powiedziała.(PAP)

    Źródło: wyborcza.pl




    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    projekt i realizacja www.e-Partner.pl