2014-04-23 10:46:08 Naukowcy po raz kolejny dowiedli, że wysoki udział białka zwierzęcego w diecie może być przyczynkiem do rozwoju cukrzycy typu 2. Takie wyniki uzyskano w analizie realizowanej w ramach europejskiego badania "European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-InterAct" (EPIC-InterAct). Analizie poddano grupę 10 901 pacjentów z nowo rozpoznaną cukrzycą typu 2 oraz kohortę kontrolną 15 352 pacjentów bez cukrzycy w momencie włączenia do badania. W trakcie trwania 12-letniej obserwacji w grupie kontrolnej cukrzycę rozwinęło 736 pacjentów. Wszyscy uczestnicy badania wypełniali ankiety, w których deklarowali swoje nawyki żywieniowe. Na tej podstawie badacze odnotowali istnienie potencjalnego związku pomiędzy spożyciem mięsa a ryzykiem wystąpienia cukrzycy.
Szacunkowe średnie spożycia białka zwierzęcego w ośmiu krajach, w których prowadzono badanie wynosiło 90,4 g na dzień w przypadku mężczyzn oraz 91 g na dzień w przypadku kobiet. Najwyższe spożycie białka zaobserwowano w Hiszpanii (średnio 102,5 g na dzień), natomiast najniższe w Niemczech i Szwecji (ok. 80 g na dzień).
Naukowcy ocenili, że wysokie spożycie białka było związane z 13 proc. większą częstością występowania cukrzycy na każde 10 g białka powyżej zapotrzebowania energetycznego i w zależności od czynników ryzyka cukrzycy i czynników żywieniowych (współczynnik ryzyka [ HR] 1,13; 95% przedział ufności [CI] 1,08 -1,19).
Gdy przeanalizowano obie płcie oddzielnie, to potwierdzono związek pomiędzy spożyciem białka zwierzęcego a wzrostem częstości występowania cukrzycy u kobiet (zwłaszcza tych o stwierdzonej otyłości), nie potwierdzono go natomiast u mężczyzn.
Źródło: portalemedyczne.pl |