2012-12-18 12:19:45 Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Jest to ostatni czas aby zaplanować świąteczne potrawy specjalne dla diabetyków.
Wykazując odpowiednią inicjatywę oraz chęci można spowodować, iż zarówno osoba z cukrzycą, jak i pozostali członkowie rodziny będą zadowoleni z przygotowanych potraw. Pamiętajmy, że tak naprawdę wigilijne menu diabetyków, nie różni się w dużym stopniu od tego dla osób zdrowych. O ile ciężko zrezygnować z takich potraw jak bigos czy smażony karp to można stworzyć specjalne jedzenie, które będzie nie tylko smaczne, lecz również pożywne.
W przypadku kolacji wigilijnej tradycja okazuje się dla diabetyków dość łaskawa. Osoby z problemami diabetologicznymi nie muszą sobie odmawiać czerwonego barszczu (niskokaloryczny, za to bogaty w składniki odżywcze), kapusty z grzybami (ma działanie antybakteryjne i antywirusowe) czy pierogów, ale bez okrasy.
Natomiast w święta diabetycy powinni unikać dań smażonych. Postawmy na grillowane, pieczone lub przygotowywane na parze ryby i mięsa. Również niewskazane są potrawy z dodatkiem oleju lub majonezu. Musimy więc zrezygnować z tradycyjnego smażonego w panierce karpia, śledzia w oleju czy sałatki jarzynowa z majonezem. Lepiej nie jeść także kutii, makowca i piernika, pełnych miodu i kalorycznych bakalii (każdy cukrzyk musi pilnować swojej wagi, a więc także kalorii).
W przypadku, gdy skusimy się na świąteczne słodkości, wstańmy od stołu i wybierzmy się na świąteczny spacer!
Podczas całej Wigilii pamiętajmy jednak o regularnych pomiarach stężenia glukozy we krwi oraz o odpowiednim dostosowaniu dawki insuliny lub leków doustnych, a biesiadowanie będzie dla nas wielką przyjemnością. |