Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Cukrzyca archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2012-10-19 14:53:49
    Osoby cierpiące na cukrzycę typu 2 powinny jak najczęściej sięgać po jeżyny i jagody oraz soki i wino, wytwarzane z tych owoców. Dzięki temu uda się im zapanować nad prawidłowym poziomem cukru we krwi.
    Jak wynika z najnowszych ustaleń badaczy z University of Illinois, jeżyny i jagody zawierają związki, które skutecznie hamują działanie enzymów odpowiedzialnych za przyswajanie węglowodanów. Naukowcy zalecają diabetykom jedzenie tych owoców, jak i picie wytwarzanego z nich wina lub soku.
    Badanie laboratoryjne wypadły pomyślnie. Okazało się, że jeżyny i jagody „uderzają” w dwa podstawowe enzymy przemiany węglowodanowej - alfa-amylazę i alfa-glukozydazę. Skuteczność ich działania porównywana jest do leków antycukrzycowych – informuje „Daily Mail".
    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    Polityka prywatności oraz klauzule informacyjne
    Polityka-cookies

    projekt i realizacja www.e-Partner.pl