Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Wiadomości archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2018-05-10 08:49:30
    Konferencją we Wrocławiu 9 maja br. zakończył się cykl 12 spotkań, organizowanych od marca przez Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, podczas których w największych miastach Polski przedstawiano najnowsze zalecenia kliniczne PTD. PTD co roku je aktualizuje.
    W stosunku do wcześniejszych zaleceń, zmianie uległy m.in. zasady żywienia w cukrzycy. Obecnie PTD rekomenduje minimalną dzienną podaż błonnika pokarmowego w ilości 25 g lub 15 g/1000 kcal diety i zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego przez spożywanie co najmniej 2 porcji pełnoziarnistych produktów zbożowych oraz 3 porcji warzyw bogatych w błonnik.

    „W przypadku braku możliwości podaży zalecanej ilości błonnika pokarmowego należy rozważyć wprowadzenie suplementów błonnika, szczególnie w postaci frakcji rozpuszczalnych w wodzie” - czytamy w publikacji. Według PTD korzystne jest też zwiększenie podaży skrobi opornej (frakcji błonnika) w diecie, gdyż nie wymaga gruntownej zmiany przyzwyczajeń żywieniowych pacjenta, co zwiększa skuteczność interwencji dietetycznej. PTD stwierdza, że w leczeniu dietetycznym chorych na cukrzycę udział tłuszczu w diecie powinien być taki, jak w diecie osób zdrowych i może wahać się od 25 do 40 proc. wartości energetycznej diety ( w poprzednich latach było to 30-35 proc.). Ponadto zmieniono zalecaną ilość tłuszczów jednonienasyconych z 10–15 proc. do 20 proc. wartości energetycznej diety. W przypadku pacjentów z hipercholesterolemią zasygnalizowano, że korzystne może być wprowadzenie do diety żywności zawierającej sterole lub stanole roślinne w ilości 2–3 g na dobę. Podkreślono, że brak jest dowodów na niekorzystne efekty stosowania diet bogatobiałkowych w leczeniu dietetycznym chorych na cukrzycę, a ilość białka w diecie powinna być ustalona indywidualnie. W innym rozdziale wskazano, że redukcję masy ciała można osiągnąć, stosując diety o zmniejszonej wartości kalorycznej i różnych proporcjach makroskładników (białka, tłuszcze, węglowodany), ale nie zaleca się przewlekłego stosowania diet o znacznie obniżonej podaży kalorii węglowodanowych oraz głodówek. Rekomenduje się także ograniczenie cukrów dodanych i tak zwanych free sugars, których źródłem są przede wszystkim cukier i słodycze, ale również miód, soki i napoje owocowe.

    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    projekt i realizacja www.e-Partner.pl