Partnerzy Szkoły Cukrzycy     PSD Nasze oddziały Kontakt
"Chorzy na cukrzycę wiedzący najwięcej żyją najdłużej" (prof. Joslin)
  • Strona główna
  • Wiadomości
  • Rada Naukowa
  • Cukrzyca
  • Żyć z cukrzycą
  • Media o nas
  • Kontakt
  • Wiadomości archiwum ›› NAJPOPULARNIEJSZE W TYM MIESIĄCU
    2016-07-12 10:52:01
    Sezon na jagody w pełni, w wielu regionach Polski zaczynają się już grzyby. Amatorów runa leśnego nie brakuje, choć też wciąż aktualne są ostrzeżenia, związane z ich spożywaniem.
    Z grzybami pozornie sprawa jest prosta – nie należy zbierać ani kupować tych, co do których nie mamy absolutnej pewności, że są jadalne. Jednak zdaniem lekarzy to za mało:
    -Grzybów nie powinno się podawać osobom starszym i dzieciom do 3 r. ż. - przestrzega lekarz rodzinny Porozumienia Zielonogórskiego Małgorzata Stokowska-Wojda. - Podkreślam, że dotyczy to wszystkich grzybów, także tych jadalnych. Bowiem nawet one są ciężkostrawne i mogą zaszkodzić.
    Wiele złej sławy czarnym jagodom uczyniły alarmujące informacje o związanym z nimi śmiertelnym zagrożeniu – bąblowicy. To choroba pasożytnicza wywoływana przez bąblowca (gatunek tasiemca). Choroba postępuje powoli i może nie dawać objawów nawet przez 15 lat, a jej skutki są groźne, ze zgonem włącznie. Jaja bąblowca roznoszone są przez odchody zwierząt, głównie lisów, których populacja w ostatnich latach w Polsce znacznie wzrosła. Istnieje niebezpieczeństwo zakażenia się przez zjedzenie jagód, malin, poziomek czy borówek prosto z krzaka. Jednak nie przesadzajmy i nie popadajmy w panikę. To nie jest powód, by zupełnie zrezygnować z tych zdrowych, sezonowych owoców. Najlepszym sposobem, żeby uniknąć zagrożenia, jest dokładne mycie owoców.




    Szkoła Cukrzycy Al. Niepodległości 16 pok. 10, Telefon/fax: (068) 325 72 97, Zielona Góra 65-048 © Szkoła Cukrzycy - wszelkie prawa zastrzeżone
    Strona główna
    Wiadomości
    Rada Naukowa
    Patronat
    Cukrzyca
    Żyć z cukrzycą
    Kontakt
    projekt i realizacja www.e-Partner.pl