Picie napojów słodzonych grozi nie tylko otyłością. Naukowcy wykazali zależność między spożywaniem tego typu napojów z rozwojem cukrzycy typu 2.
Picie więcej niż jednej puszki słodzonych napojów dziennie może być związane z ryzykiem zachorowania na cukrzycę - wynika z najnowszych badań.
Puszka dziennie zwiększa ryzyko choroby o około jedną piątą, w porównaniu ze spożywaniem takich napojów raz na miesiąc.
W ramach szeroko zakrojonego badania w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Włoszech i we Francji, o nawyki żywieniowe zapytano 350 tys. osób.
Okazało się, że spożycie soków nie korelowało z występowaniem cukrzycy typu 2. Zaobserwowano natomiast związek między sztucznie słodzonymi napojami a jej występowaniem, ale znikał on po wzięciu pod uwagę współczynnika masy ciała BMI (ang. body mass index).
Z kolei powiązanie między słodzonymi cukrem napojami a chorobą utrzymywało się, nawet kiedy BMI brano pod uwagę. Oznacza to, że zwiększone ryzyko cukrzycy nie wynika jedynie z dodatkowych kalorii - zauważył w rozmowie z BBC News dr Matthew Hobbs, szef działu badań w organizacji charytatywnej zajmującej się problemem cukrzycy Diabetes UK.
Źródło: dziennik.pl